lunes, 24 de agosto de 2009

Paper ghostwriting o articles fantasma

Creix l'evidencia de la pràctica que alguns doctors, en casos pertanyents a universitats molt importants, presten els seus noms i la seva reputació per a articles escrits per companyies farmacèutiques. Articles curosament calibrats per ajudar als productors a incrementar les seves ventes.

Els articles fantasma (o ghostscript en anglès) són, normalment, reviews, en els quals l'autor evalua grans quantitats de recerca mèdica, i ofereix un judici al final a mode de conlusió sobre com tractar un fàrmac en particular.

Els articles fantasma confirmats fins ara, han aparegut a 18 publicacions científiques, incloent The American Journal of Obstetrics and Gynecology i The International Journal of Cardiology, i les ultimes investigacions suggereixen que no és un pràctica tant confinada com ens agradaria. Incloure articles en publicacions científiques s'ha convertit en una tècnica de marquéting força rentable.

La companyía Wyeth ha estat jutjada recentement, i els documents reunits demostra que va fer ús de serveis externs de comunicacions científiques per crear els articles i després fer-los signar per doctors de cert renom, que en alguns casos no havien ni llegit l'article. L'objectiu publicar un seguit d'articles des del 1998 per "desemfatitzar" els riscos de prendre hormones com a preventius de l'envelliment de la pell, demència i enfermetats coronàries. Quelcom que es va mostrar fals, al 2002 quan un gran estudi federal en terapia hormonal va ser aturat al trobar que dones menoupausiques que prenien hormones augmentaven el risc de càncer de mama invasiu, enfermetats coronàries i apoplèxia. Un estudi posterior va demostrar que augmentava el risc de demència en pacients de edat avançada. Mentrestant les ventes de les hormones de Wyeth, anomenades Premarin i Prempro als EUA, van recaudar xifres properes als mil milions de dòlars al 2001.

Font:
NY Times new
NY Times new

No hay comentarios :

Publicar un comentario